Sigma YMM

31 Aralık 2007

SİRKÜLER NO: 2007/176 – VUK

 

Konu: 31 Aralık 2007 tarihinde uygulanacak döviz kurları

217 Sıra No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin “Yabancı  Paraların ve Yabancı Para Cinsinden Olan Borç ve Alacakların Değerlemesi” başlıklı bölümünde belirtildiği üzere (bakınız 30 Aralık 1998 tarih ve 1998/111 sayılı sirkülerimiz), “... yapılacak değerlemede T.C. Merkez Bankası’nca Resmi Gazete’de geçici vergi döneminin kapandığı tarih itibariyle yayımlanan döviz alış kurları esas alınacaktır”. Bu durumda, T.C. Merkez Bankası’nca 30 Aralık 2007 günü 15.30’da belirlenen gösterge niteliğindeki döviz alış kurlarının 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle yapılacak yabancı para, yabancı para cinsinden borç ve alacakların değerlemesinde kullanılması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kuru (bulunmaması halinde döviz alış kuru), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kuru uygulanacaktır.

Ancak, vergi uygulamaları açısından, Bankaların 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle yapacakları değerleme sırasında bu kurlar yerine, T.C. Merkez Bankasınca belirlenen esaslara uygun olarak tespit ettikleri ve fiilen uyguladıkları gişe alış kurlarını esas almaları gerekmektedir.

31 Aralık 2007 tarihi itibariyle bankalar dışındaki kurumlar tarafından yapılacak değerleme işlemleri sırasında, döviz cinsinden paralar (bankalarda bulunanlar dahil) ile bu paralarla olan senetli ve senetsiz alacak ve borçlar için kullanılacak döviz kurları ile bu kurumların kasalarında nakit olarak bulunan yabancı paralar için kullanılacak efektif kurlarından bazılarına aşağıda yer verilmiştir:

 

DÖVİZLER

KUR (YTL)

 

EFEKTİFLER

KUR (YTL)

 

 

 

 

 

 

 

ABD Doları

1,1647

 

ABD Doları

1,1639

 

İngiliz Sterlini

2,3259

 

İngiliz Sterlini

2,3243

 

Japon Yeni

0,010279

 

Japon Yeni

0,010241

 

EURO

1,7102

 

EURO

1,7090

 

İsviçre Frangı

1,0273

 

İsviçre Frangı

1,0258

 Yer verilen konularda ek bilgi istenildiğinde lütfen bizimle temasa geçiniz.

Saygılarımızla,

SİGMA

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.