Sigma YMM

02 Ocak 2004

15 Mart 2004

 

SİRKÜLER NO: 2004/0059 -  GVK - KVK

 

Konu: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5105 sayılı Kanunla Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yapılan değişiklikler hakkında

5105 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 13 Mart 2004 tarih ve 25401 (Asıl) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında aşağıda yer verilen değişiklikler yapılmıştır. Sözkonusu değişiklikler kanunun yayımı tarihinde (13 Mart 2004) yürürlüğe girmiştir.

1- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (5) numaralı bent eklenmiştir.

“5. 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17.6.1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için %50'si.”

Buna göre, gelir vergisi mükellefleri yıllık beyanname ile bildirecekleri gelirlerinden yukarıda bahsedilen kanunlar kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamını, profesyonel spor dalları için ise %50'sini indirebileceklerdir.

2- 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin sonuna aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

“3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17.6.1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için %50'si,”

Buna göre, kurumlar vergisi mükellefleri kurum kazancının tespitinde yukarıda bahsedilen kanunlar kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamını, profesyonel spor dalları için ise %50'sini matrahtan indirebileceklerdir.

Yerverilen konularda ek bilgi istenildiğinde lütfen bizimle temasa geçiniz.

Saygılarımızla,

SİGMA

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.