17
Aralık 1999
SİRKÜLER
NO: YMM-1244-99/120 - GVK
Konu: Gelir Vergisi
Kanunu' nda yeralan;
1.
Gayrimenkul sermaye iratlarına uygulanan istisna tutarı,
2.
Hizmet erbabına işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan
yerlerde yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı,
3.
Yatırım indirimi uygulanmasında esas alınacak asgari yatırım
tutarları,
2000 yılı için aşağıda
açıklandığı şekilde uygulanacaktır.
16.12.1999 tarih ve 23908 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 228 Seri Nolu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile bu Kanunda yeralan bazı hadlere ilişkin tutarlar değiştirilmiştir.
Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8 ve ek 2 nci maddelerinde yer alan ve 1999 yılında uygulanan maktu had ve tutarlar, aynı Kanunun mükerrer 123 üncü maddesi hükmü uyarınca, 1/1/2000 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre 1999 yılı için tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 123 üncü madde hükmü uyarınca, yapılan hesaplanmalarda maktu had ve tutarların % 5' ini aşmayan kesirler dikkate alınmamaktadır.
1999 yılı için yeniden değerleme oranı % 52.1 olarak tespit edilmiş ve konuya ilişkin 279 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 18/11/1999 tarih ve 23880 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
1. Gayrimenkul Sermaye İratlarında Uygulanan İstisna
Tutarı
Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinde yer alan ve 1999 yılında elde edilen mesken kira gelirleri için 420 milyon lira olarak uygulanan istisna tutarı, 2000 yılında elde edilen kira gelirleri için 630 milyon lira olarak uygulanacaktır.
2. Hizmet Erbabına İşyeri veya İşyerinin Müştemilatı
Dışında Kalan Yerlerde Yemek Verilmek Suretiyle Sağlanan Menfaatlere İlişkin
İstisna Tutarı
Gelir Vergisi Kanunun 23 üncü maddesinin 8 numaralı bendinde yer alan, işverenlerce işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan günlük 1,400,000 liralık (KDV hariç) yemek bedeline ilişkin istisna tutarı, 1/1/2000 tarihinden itibaren 2,100,000 lira (KDV hariç) olarak uygulanacaktır. KDV’ni indiremeyen BSMV mükellefi banka, aracı kurum, faktoring vb. şirketlerin 2,100,000 lirayı KDV dahil olarak değerlendirmeleri gerekmektedir. Bilindiği üzere limiti aşan yemek yardımı gelir vergisine tabidir.
3. Yatırım İndirimi Uygulanmasında Esas Alınacak
Asgari Yatırım Tutarları
Gelir Vergisi Kanununun ek 2 nci maddesinde yer alan teşvik belgeli yatırımlara ait en az yatırım tutarları, 1/1/2000 tarihinden itibaren ticari ve sınai yatırımlar için 76 milyar, zirai yatırımlar için 15 milyar olarak uygulanacaktır.
Yerverilen konularda ek bilgi istenildiğinde lütfen bizimle temasa geçiniz.
Saygılarımızla,
SİGMA
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
TÖ