29 Aralık 2023
SİRKÜLER NO: 2023/112 - KDV
Konu: 7491 sayılı “Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler
7491 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, 28.12.2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Söz konusu 7491 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler aşağıdaki şekildedir.
1-) Sorumlu Sıfatıyla Ödenmesi Gereken KDV’nin indiriminde KDV'nin ödenmiş olması şartına KDV Kanununda yer verilmesi
KDV Kanunu’nun 29. Maddesinin “Vergi İndirimi” başlığında, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilebilecek KDV’ler yer almaktadır.
Bilindiği üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 16 Şubat 2021 tarih ve 31397 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı 35 Seri No’lu KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile KDV Uygulama Genel Tebliği’nde yer alan kısmi KDV tevkifatı uygulamasına ilişkin değişiklikler yapmıştı. Bu değişiklikler ile, KDV iadesi için alıcıların daha önce 2 No.lu KDV Beyannamesi ile KDV tevkifat tutarını beyan etmeleri yeterli iken, bu değişiklik sonrasında satıcıların tevkifattan doğan KDV iade talepleri, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV tutarının ödenmiş olma şartı getirilmişti (Bakınız 2021-039 nolu sirkülerimiz).
Bu defa 7491 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29 uncu maddesinin bir numaralı fıkrasına aşağıdaki ç benti eklenmiştir.
“Madde 29 - 1. Mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak aşağıdaki vergileri indirebilirler :
a) Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi,
b) İthal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi,
c) Götürü veya telafi edici usulde vergiye tabi mükelleflerden gerçek usulde vergilendirmeye geçenlerin, çıkarılan envantere göre hesap dönemi başındaki
"ç) Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen katma değer vergisi,"
Buna göre, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Söz konusu düzenleme yayımını izleyen (28 Aralık 2023) ayın başında (01.01.2024) yürürlüğe girecektir.
2-) Cumhurbaşkanına iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma veya yeniden koyma ve bu şekilde iade hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirleme yetkisi verilmesi
7491 sayılı Kanunun 31 inci maddesi ile, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilerek Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının |
|
Eski Hali |
Yeni Hali |
1 inci fıkra; “Cumhurbaşkanı indirim hakkını kısmen veya tamamen kaldırmaya veya yeniden koymaya ve bu şekilde indirim hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirlemeye, süresi içinde iadesi talep edilmeyen ve indirim yoluyla giderilmek üzere sonraki dönemlere devrolunan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak yazılmasına imkân vermeye, iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirlemeye yetkilidir.” |
1 inci fıkra; “Cumhurbaşkanı indirim veya iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırmaya veya yeniden koymaya ve bu şekilde indirim veya iade hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirlemeye, süresi içinde iadesi talep edilmeyen ve indirim yoluyla giderilmek üzere sonraki dönemlere devrolunan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak yazılmasına imkân vermeye, iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarı belirlemeye yetkilidir.” |
|
|
Buna göre, Katma Değer Vergisi Kanununun 36 ncı maddesinde yapılan değişiklikle, iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma veya yeniden koyma ve bu şekilde iade hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
Söz konusu düzenleme 28.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
3-) KDV2 (sorumlu sıfatıyla verilen) beyannamelerin verilme ve ödeme zamanları değiştirilmiştir.
7491 sayılı Kanunun 32 nci maddesi ile, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 41 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında yer alan "ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar" ibaresi madde metninden çıkarılmış ve fıkraya "akşamına kadar" ibaresinden sonra gelmek üzere ", vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takibeden ayın yirmibirinci günü akşamına kadar" ibaresi eklenmiştir.
Aynı Kanunu’nun 33 üncü maddesi ile, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 46 ncı maddesinin (1) numaralı fıkrasında yer alan "ile vergi kesmekle sorumlu tutulanlar," ibaresi madde metninden çıkarılmış ve fıkraya "akşamına kadar" ibaresinden sonra gelmek üzere ", vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar bir vergilendirme dönemine ait katma değer vergilerini beyanname verecekleri ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar" ibaresi eklenmiştir.
Yukarıda yer alan düzenlemeye göre, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar KDV2 beyannamelerini vergilendirme dönemini takip eden ayın 21. günü akşamına kadar beyan edecekler ve 23. günü akşamına kadar ödeyeceklerdir.
Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2024 yürürlüğe girecektir.
4-) Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması için uygulanan KDV istisnasının süresi uzatılmıştır.
7491 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi ile, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31.12.2023” ibaresi 31.12.2028” şeklinde değiştirilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında “8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ve 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 7 nci maddesine göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projeler ve 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 23 üncü maddesine göre Bakanlık tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen eğitim öğretim tesislerine ilişkin projelerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanmış ancak teklif alınmamış olanlar ile 31/12/2028 tarihine kadar ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanacak olanların; ihale edilmesi ile görevlendirilen veya projeyi üstlenenlere yatırım döneminde proje kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden müstesnadır.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ile kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık ve eğitim öğretim tesislerine ilişkin projelerin ihale edilmesi ile görevlendirilen veya projeyi üstlenenlere yatırım döneminde proje kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları için istisna süresi 31 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılmıştır.
Söz konusu düzenleme 28.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
5-) Ulaştırma ve Alt Yapı Harcamalarına yönelik KDV istisnasının süresi uzatılmıştır.
7491 sayılı Kanunun 35 inci maddesi ile, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31.12.2023” ibaresi 31.12.2028” şeklinde değiştirilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 32 nci maddesinin birinci fıkrasında “Şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metro, tramvay, teleferik, telesiyej ve füniküler ile bunların hatları, istasyonları, yolcu terminalleri ve durakları ve bu iş ve işlemlerle ilgili tesisler ile eklenti veya bütünleyici parçalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları arasında yapılacak devir ve teslimleri 31/12/2028 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
…” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metro, tramvay, teleferik, telesiyej ve füniküler ile bunların hatları, istasyonları, yolcu terminalleri ve durakları ve bu iş ve işlemlerle ilgili tesisler ile eklenti veya bütünleyici parçalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları arasında yapılacak devir ve teslimleri için istisna süresi 31 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılmıştır.
Söz konusu düzenleme 28.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
6-) 5510 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesi kapsamında uygulanan KDV istisnasının süresi uzatılmıştır.
7491 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi ile, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31.12.2023” ibaresi 31.12.2028” şeklinde değiştirilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında “31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 41 inci maddesi kapsamında taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi ile bu taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dâhil) devir ve teslimi 31/12/2028 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
…” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, 5510 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesi kapsamında taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi ile bu taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından devir ve teslimi için istisna süresi 31 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılmıştır.
Söz konusu düzenleme 28.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yer verilen konularda ek bilgi istenildiğinde lütfen bizimle temasa geçiniz.
Saygılarımızla,
SİGMA
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.