*** ÖNEMLİ ***
03 Aralık 2020
SİRKÜLER NO: 2020/121– VUK
Konu : E-defter uygulamasına dahil olan tüm mükelleflerin 2020/Ocak-Şubat-Mart dönemine ait e-defter berat ve dosyalarının ikincil kopyalarını en geç 15 Ocak 2021 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine yüklemeleri gerekmektedir.
19 Ekim 2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 3 Sıra No.lu Tebliğ ile yapılan düzenlemeler uyarınca; elektronik ortamda tutulan defterlerin, vergi güvenliğini sağlamak ve virüs, siber saldırısı vb. diğer teknolojik ataklara karşı tedbir almak amacıyla ikincil kopyalarının gizliliğe ve güvenliği sağlanmış şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde ya da Gelir İdaresi Başkanlığından izin alabilen güvenli saklamacı kuruluşlar bünyesinde de 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile saklanması zorunluluğu getirilmişti (Bkz. 2019/091 sayılı Sirkülerimiz).
E-Defter ve beratların teknik yeterliğe sahip ve Gelir İdaresi Başkanlığından bu hususta saklama izni verilen özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde muhafaza usulü ile muhafaza edilmesi sürecinde e-Defter uygulamasına dâhil olan mükellefler ve özel entegratörler tarafından uyulması gereken genel, gizlilik ve güvenliğe ilişkin usul ve esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak edefter.gov.tr adresinde 31 Mart 2020 tarihinde yayımlanan ve 11 Mayıs 2020 tarihinde güncellenen “e-Defter Saklama Kılavuzu”nda açıklanmıştır. Kılavuzda kendilerine “Saklayıcı Kuruluş” izni verilenlerin listesinin www.edefter.gov.tr internet adresinde yayımlanacağının belirtilmesine rağmen, bu tarihe kadar yayımlanan bir liste bulunmamaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak www.edefter.gov.tr adresinde 09 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan “e-Defter Saklama Kullanıcı Kılavuzu”nda ise “Saklayıcı Kuruluş” izni verilenlere hiç değinilmemiş olup, 2020 yılı e-defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemlerine aktarım zamanları aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.
Dönem |
Aktarım Zamanı |
2020/Ocak-Şubat-Mart |
15 Ocak 2021'e kadar |
2020/Nisan-Mayıs-Haziran |
15 Şubat 2021'e kadar |
2020/Temmuz-Ağustos-Eylül |
15 Mart 2021'e kadar |
2020/Ekim-Kasım |
15 Nisan 2021'e kadar |
2020/Aralık (Gerçek kişi mükellefler) |
15 Nisan 2021'e kadar |
2020/Aralık (Tüzel kişi mükellefler) |
17 Mayıs 2021'e kadar |
|
|
Bunun üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı ile e-posta aracılığıyla yapılan yazışma neticesinde, e-defter uygulamasına dahil olan kullanıcıların 2020/Ocak-Şubat-Mart döneminden başlayarak e-defter berat ve dosyalarının ikincil kopyalarını Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine yüklemek zorunda oldukları ve GİB sistemi yerine ikincil saklama kuruluşu tercih etmelerinin şu an için mümkün olmadığı cevabı alınmıştır.
Bu duruma bağlı olarak; e-defter uygulamasına dahil olan tüm mükelleflerin 2020/Ocak-Şubat-Mart dönemine ait e-defter berat ve dosyalarının ikincil kopyalarını en geç 15 Ocak 2021 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine yüklemeleri gerekmektedir.
Diğer taraftan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ikincil saklama kuruluşları listesinin yayımlanması halinde, belirlemenin yapıldığı tarihten itibaren ikincil saklama için Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi yerine bu kuruluşların tercih edilebileceği tabiidir.
Yer verilen konularda ek bilgi istenildiğinde lütfen bizimle temasa geçiniz.
Saygılarımızla,
SİGMA
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.