02 Aralık 2020
SİRKÜLER NO: 2020/118 – SGK- İK– İşsizlik Sigortası
Konu: İşverenler tarafından ödenen SGK primlerine yönelik teşvik sağlayan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 10’uncu maddesindeki ilave istihdam teşvikinin uygulama süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.
İlave istihdam teşviki ile ilgili, 4447 sayılı Kanun’un Geçici 10’uncu maddesi kapsamında belirtilen şartlar dahilinde, 31.12.2020 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların; işe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve bu maddede belirtilen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, 18-29 yaş arası erkekler ile 18 yaşından büyük kadınların ve 29 yaşından büyük erkeklerin, 5510 sayılı Kanunun 81’inci maddesinde sayılan ve 82’ nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarının, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağı yönünde düzenlenme yapılmıştı (Bakınız, 2011/041 ve 2016/022 sayılı sirkülerlerimiz).
Geçici 10’uncu Maddede sağlanan destek unsurlarından yararlanabilmek için istihdam edilen sigortalıların taşıması gereken şartlar aşağıdaki gibi belirlenmişti. Buna göre, maddede belirtilen destek unsuru;
“a) 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;
1) Mesleki yeterlik belgesi sahipleri için kırksekiz ay süreyle,
2) Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için otuzaltı ay süreyle,
3) (1) ve (2) numaralı alt bentlerde sayılan belge ve niteliklere sahip olmayanlar için yirmidört ay süreyle,
b) 29 yaşından büyük erkeklerden (a) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinde sayılan belge ve niteliklere sahip olanlar için yirmi dört ay süreyle,
c) (a) ve (b) bentleri kapsamına girenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak altı ay süreyle,
ç) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmakta iken, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenler için oniki ay süreyle,
d) 18 yaşından büyüklerden bu fıkranın (a), (b) ve (ç) bentlerine girmeyenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde altı ay süreyle,”
uygulanır.
Bu defa 02.12.2020 tarih ve 31322 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3247 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 10’uncu maddesi ile uygulanan teşvikin süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.
Süre uzatımına ilişkin yapılan bu düzenleme uyarınca; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 10’uncu maddesinde belirtilen şartlar dahilinde istihdam edilen sigortalıların, 5510 sayılı Kanunun 81’inci maddesinde sayılan ve 82’nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarının, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması yönündeki uygulama, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yukarıda belirtilen şartlar kapsamındaki işe alımlar için geçerli olacaktır.
Yer verilen konularda ek bilgi istenildiğinde lütfen bizimle temasa geçiniz.
Saygılarımızla,
SİGMA
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.