Sigma YMM

10 Ağustos 2020

 

SİRKÜLER NO: 2020/093BSMV - KAMBİYO

 

Konu: Yurtdışında yerleşik olup bankacılık faaliyetlerinden en az birini yapan kuruluşlara yapılacak döviz satış işlemlerinde uygulanacak Kambiyo Gider Vergisi (BSMV) oranı sıfır “0” olarak belirlenmiştir.

Bilindiği üzere 24.05.2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile banka ve yetkili müesseselerce gerçekleştirilen döviz satışlarında kambiyo gider vergisi (BSMV) oranı binde 2 oranından yüzde 1´e çıkarılarak uygulanmaya (2020-067 nolu sirkülerimiz) başlanmıştır.

Banka ve yetkili müesseselerce gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı´nca belirlenen bir kısım döviz satışlarında vergi oranı sıfır  “0” olarak uygulanmaktadır.

8 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanan 2834 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Bankacılık Kanunu uyarınca finansal kuruluş faaliyeti kabul edilen faaliyetlerden en az birini yapan yurtdışında mukim kuruluşlara yapılan kambiyo satışları”na da uygulanacak Kambiyo Gider Vergisi (BSMV) 8 Ağustos 2020 tarihinden itibaren sıfır “0” uygulanacaktır.

Yapılan bu düzenlemeyle birlikte bankalar ve yetkili müesseselerin döviz satış işlemlerinde Kambiyo Gider Vergisi´ni sıfır (0) olarak uygulayacakları işlemleri aşağıdaki gibi olmuştur.

1) Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,

2) Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları,

3) Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,

4) Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları,

5) İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları, 

 

6) Bankacılık Kanunu uyarınca finansal kuruluş faaliyeti kabul edilen faaliyetlerden en az birini yapan yurtdışında mukim kuruluşlara yapılan kambiyo satışları

Yer verilen konularda ek bilgi istenildiğinde lütfen bizimle temasa geçiniz.

Saygılarımızla,

SİGMA

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.